Mölndals skytteförening

Mölndals Skytteförening (MSF) bedriver verksamhet både för seniorer och ungdomar i ett flertal grenar inom gevärs- och pistolskytte. Ett urval av grenarna är listade här. Anläggningen ligger vid Sisjön i Mölndal (vägbeskrivning).

Förutom ett klubbhus på 370 kvadratmeter finns två skjutbanor på 25 respektive 50 meter, båda med täckta skjuthallar. På 25m banan finns det 25 skjutplatser varav 20 är utrustade med duellställ. På 50m banan finns 16 skjutplatser varav sex är utrustade med taveltransportörer avsedda för gevärsskytte.

För medlemmar är anläggningen öppen från kl 07.00 till 22.00 alla dagar, med undantag för vissa helgdagar. 25-metersbanan är dock reserverad för nybörjarträning tisdagar och torsdagar 17.00 till 20.00. 50-metersbanan och våra fältbanor går dock att träna på även vid dessa tillfällen.

I klubbhuset bedrivs i första hand inomhusskyttet med luftvapen men huset inrymmer även funktionärsrum, styrelserum, kök, toaletter, samlingsrum samt vapenvårdsrum. Medlemmarna kan även boka huset för exempelvis större kalas.

Mölndals skytteförening är en av landets äldsta skytteföreningar. Grundades 1899 av bl a Dr Belfrage. Vi har vår grund i den gamla skarpskytterörelsen.

Därför har föreningens motto har sedan starten alltid varit: 

"För Hem och Härd"

 

Vi har kvar våra band med den frivilliga skytterörelsen än idag men mer av tradition än av behovet att utbilda duktiga skyttar till försvaret.

Då man på den tiden uteslutande sköt med gevär så krävdes skjutbanor av avsevärd längd. Av olika skäl så beslöt man att bygga anläggningen i Kikås vid den gamla vägen mot Pixbo. På den tiden låg man ganska långt från allmän bebyggelse. Här kom föreningen att ligga ”relativt” ostörd i mer än 90 år!

Här hade man tillgång till mark som tillät målskytte med gevär på 100, 200 och 300 meter. Man hade tillgång till en liten värmestuga som kom att stå kvar till 40-talet då man istället lät uppföra en rejäl klubbstuga.

Det var först 1974 som man startade upp en pistolsektion som med tiden kom att avlösa det tynande gevärskyttet.

I mitten av 80-talet började orosmolnen hopa sig för Föreningen. Mölndals stad växte med en rasande fart, bebyggelsen kröp allt närmare. Kommunen var ute efter marken.

Sega förhandlingar utmynnade så småningom till en lösning som innebar att vi flyttade till Sisjön och blev granne med det militära skjutfältet. Vår nya anläggning invigdes av Mölndalskommuns ordförande sommaren 1996.

På medlemmarnas begäran,

Dennis Johansson

Texten ovan är en sammanfattning av ett avsevärt mycket mer omfattande dokument. Dokumentet i sin helhet går att hämta genom att klicka här msf_historia.